KABB Shah Alam Meriahkan Program Karnival Inovasi, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor Tahun 2013

 

phoca_thumb_l_kabb_shah_alam_1

 

SHAH ALAM, 19-20 Oktober 2013 – Biro Pengaduan Awam Negeri Selangor telah menganjurkan Program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) di Ruang Legar PKNS, Shah Alam Gombak mulai jam 7.30 pagi hingga 10.00 malam dengan kerjasama Pentadbiran Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor. Sebanyak 14 Jabatan/Agensi Persekutuan, Kerajaan Negeri serta swasta turut sertadalam pembukaan kaunter termasuklah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Selangor, Jabatan Agama Islam Negeri Selangor, Majlis Bandaraya Shah Alam, Jabatan Bantuan Guaman, Perbadanan Adat Melayu Dan Warisan Negeri Selangor, serta Agensi Penguatkuasaan Maritim Daerah Klang. Selain program kaunter aduan, terdapat pelbagai aktiviti lain yang menarik perhatian pengunjung turut diadakan seperti Pameran Inovasi Pentadbiran SUK Selangor, Persembahan Artis Kerajaan Negeri, Kuiz dan Pertandingan Mewarna Kanak-kanak Bawah 12 tahun serta perkhidmatan Karikatur.

 

Program KABB selama dua (2) hari ini berjaya menarik perhatian lebih kurang 754 orang pengunjung yang terdiri daripada wakil-wakil agensi Kerajaan Negeri dan Persekutuan, wakil-wakil Badan Bukan Kerajaan serta orang awam.

Objektif utama program ini yang bertujuan untuk memberi peluang kepada penduduk setempat di Shah Alam dan kawasan sekitar Lembah Klang untuk menyuarakan segala pandangan, cadangan dan aduan terhadap agensi-agensi Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeritercapai memandangkan hampir semua kaunter telah dikunjungi orang ramai. Jumlah keseluruhan aduan yang diterima adalah sebanyak 11 kes dan 102 kes bukan aduan telah direkodkan.Aduan yang dikemukakan oleh masyarakat di Shah Alam adalah tertumpu pada perkhidmatan agensi kerajaan, keadaan infrastruktur yang tidak diselenggara dengan baik serta isu penguatkuasaan.

Melalui program KABB ini, penduduk setempat secara langsung didedahkan dengan peranan dan fungsi agensi-agensi kerajaan Persekutuan dan Kerajaan negeri melalui pameran, edaran brosur, khidmat nasihat dan makluman secara interaktif.a

 
 
CONTACT US
 
PUBLIC COMPLAINTS BUREAU
Governance, Integrity and Anti-corruption Centre (giacc)
Prime Minister’s Department
Level 6, Block B1
Federal Government Administrative Centre
62502 Putrajaya, Malaysia
Tel: 603 8000 8000 
Emel: webmaster[at]pcb[dot]gov[dot]my
 
 
  
 
 
LINKS
Institut Integriti Malaysia(IIM) Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) Ketua Setiausaha Negara MAMPU
myHealth bkpp 1 jpm copy SPR
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA) my Government
 
 
 
 
 
 
 
QR code BPA
 
  rss  rss rss

 
 
 
Go to top