Persidangan Asian Ombudsman Association Di Tehran

phoca_thumb_l_iran2

TEHRAN, 14 Oktober 2013 - Persidangan Asian Ombudsman  Association (AOA) kali 13 telah diadakan di Tehran, Iran dari 7 ke 10 Oktober 2013. Persidangan dua kali setahun ini diadakan untuk merapatkan hubungan antara ahli-ahli AOA selain bertukar pendapat serta berkongsi pengalaman  dalam strategi dan operasi organisasi masing-masing dalam melindungi hak rakyat. Persidangan kali ke 13 di Tehran ini bertemakan “Unity for a new approach” dianjurkan oleh General Inspection Organisation Judicial Branches dari Iran.

4 sub tema telah dibentangkan dalam 4 sesi plenary yang dijalankan selama 2 hari dan sesi pameran, Mesyuarat Lembaga Pengarah dan General Assembly turut diadakan sepanjang program berlangsung. Malaysia adalah ahli dalam mesyuarat Lembaga Pengarah yang dipilih bagi tempoh selama 4 tahun hingga 2015. Persidangan kali ini telah dihadiri Encik Mohd Nazri Ismail dari Bahagian Pengurusan Aduan, Biro Pengaduan Awam.

AOA dianggotai oleh 27 ahli daripada 17 negara dan ditadbir oleh sembilan anggota Lembaga Pengarah. Pada persidangan kali ini, semua usul yang dibawa oleh Mesyuarat Lembaga Pengarah telah diterima tanpa bantahan. Persidangan kali ini turut dimaklumkan dengan penawaran Korea Selatan dan Pakistan sebagai tuan rumah untuk persidangan AOA Kali ke 14 dan mesyuarat memutuskan sekiranya tiada tawaran diterima daripada Korea Selatan selepas 3 bulan dari tarikh mesyuarat, maka Pakistan secara automatik akan menjadi tuan rumah persidangan AOA tahun 2014.

 
 
 
CONTACT US
 
PUBLIC COMPLAINTS BUREAU
Governance, Integrity and Anti-corruption Centre (giacc)
Prime Minister’s Department
Level 6, Block B1
Federal Government Administrative Centre
62502 Putrajaya, Malaysia
Tel: 603 8000 8000 
Emel: webmaster[at]pcb[dot]gov[dot]my
 
 
  
 
 
LINKS
Institut Integriti Malaysia(IIM) Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) Ketua Setiausaha Negara MAMPU
myHealth bkpp 1 jpm copy SPR
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA) my Government
 
 
 
 
 
 
 
QR code BPA
 
  rss  rss rss

 
 
 
Go to top