JKJR Sertai Bpa Anjur KABB Sibu Jaya, Sarawak

phoca_thumb_l_sarawak2

SARAWAK, 19 Oktober 2013 - Biro Pengaduan Awam (BPA) Negeri Sarawak, Jabatan Perdana Menteri bersama Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Sarawak telah berjaya menganjurkan program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) bertempat di Dewan Serbaguna Sibu Jaya, Bahagian Sibu mulai jam 8.00 pagi hingga 1.00 petang.

 

Sebanyak 22 jabatan/agensi Persekutuan dan Kerajaan Negeri Sarawak telah turut serta dalam pembukaan kaunter dan pameran yang terdiri daripada Unit Pemodenan Perkhidmatan Dan Kualiti (UPPQ), Jabatan Ketua Menteri Sarawak, Pejabat Residen Bahagian Sibu, Jabatan Kebajikan Masyarakat Bahagian Sibu, Jabatan Imigresen Malaysia Daerah Sibu, Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan Cawangan Sibu, Pejabat Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia, Pejabat KPDNKK Cawangan Sibu, Agensi Antidadah Kebangsaan dan banyak lagi. Dianggarkan seramai 170 orang pengunjung yang telah hadir ke program KABB Sibu Jaya ini yang terdiri daripada Ketua Jabatan, Ketua Masyarakat, pemimpin persatuan serta orang awam.

 

 

Aktiviti sampingan oleh jabatan/agensi lain yang terlibat adalah seperti pameran-pameran perkhidmatan jabatan/agensi, promosi jualan produk FAMA, promosi Tahun Melawat Malaysia 2014, penjualan kraf tangan, penjualan barangan Ulang Tahun Sarawak ke-50 Tahun, pembayaran bil telekomunikasi dan permohonan bantuan.

 

 

Objektif utama program ini yang bertujuan untuk memberi peluang kepada penduduk setempat di Daerah Sibu Jaya untuk menyuarakan segala pandangan, cadangan dan aduan terhadap agensi-agensi Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri tercapai memandangkan hampir semua kaunter telah dikunjungi orang ramai.

 

 

Jumlah keseluruhan aduan yang diterima adalah sebanyak 21 kes aduan, 8 cadangan dan 4 pertanyaan telah direkodkan. Aduan yang dikemukakan oleh masyarakat di Daerah Sibu Jaya adalah tertumpu kepada isu bekalan elektrik dan jalan raya yang rosak.

 

 


 

 

 
 
CONTACT US
 
PUBLIC COMPLAINTS BUREAU
Governance, Integrity and Anti-corruption Centre (giacc)
Prime Minister’s Department
Level 6, Block B1
Federal Government Administrative Centre
62502 Putrajaya, Malaysia
Tel: 603 8000 8000 
Emel: webmaster[at]pcb[dot]gov[dot]my
 
 
  
 
 
LINKS
Institut Integriti Malaysia(IIM) Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) Ketua Setiausaha Negara MAMPU
myHealth bkpp 1 jpm copy SPR
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA) my Government
 
 
 
 
 
 
 
QR code BPA
 
  rss  rss rss

 
 
 
Go to top